HOME TUTORIAL TIPS & TRICK RECIPE REVIEW CONTACT

#RESIPI : Donut cheese


Bahan-bahan : 

4 cwn tpung gandum
3 sudu besar merjerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar gula
1/2 cwn air suam
1/2 cwn air
1 peket mauripan
Sedikit garam
Cheese slice

Cara-cara :

1) Ambil setengah cawan air suam larutkan gula , yis segera dan kacau sehingga sebati . Biarkan sampai yis mengembang dalam 20 minit .
2) Tepung gandum tadi ramas dgn marjerin , susu dan garam sampai sebati .
3) Bila yis dah mengembang . Masukkan yis tersebut ke dalam tepung tadi diselang seli dgn setengah cawan air sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tgn.
4) Rehatkan doh dalam 30 minit , tutup doh tersebut dgn kain basah .
5)Selepas 30 minit , doh tersebut dah naik . Tumbuk doh tersebut untuk mengeluarkan angin .
6) Boleh canaikan doh tersebut , jgn tebal sangat dan terlalu nipis sangat . ( untuk cheese saya buat dgn menekap kan menggunakan cawan minuman plastik ). Kalau donut biasa saya gunakan acuan donut .
7) Sebelum menggoreng donut tersebut . Rehatkan donut itu selama 30 minit supaya ia mengembang dgn cantik .

Sumber

Tutorial 64 : Cara Letak Link Dalam Entry Blog


HOLLA everybody! Untuk tutorial hari ni, nak ajar korang macam mana cara nak letak link dalam blog, contohnya korang join contest lepas tu tuan contest tu suruh korang tag blogger lain dan korang kena link kan nama blogger tu dengan blog dia. So, jom buat tutorial ni, paling senang.

1. Mula mula korang kena la karang ayat korang dulu.
2. Kemudian, korang highlightkan ayat atau tag macam dekat bawah ni


3. Lepas tu korang tekan butang Link seperti dalam gambar bawah


4. Lepas tekan Link dia akan keluar macam bawah ni, korang masukkan URL yang korang nak


5. Selesai masukkan URL, korang tekan OK.


8. Siap! TADAAAAA!! :)
728 x 90