#MOVIEREVIEW : Room

July 28, 2016



Room adalah filem yang diarahkan oleh Lenny Abrahamson dan ditulis oleh Emma Donoghue, berdasarkan novel dengan nama yang sama.  Larson memenangi pelbagai anugerah untuk prestasi beliau, termasuk Academy Award for Best Actress, the BAFTA Award, Golden Globe Award, dan Screen Actors Guild Award. Room. Bilik juga menerima tiga pencalonan Academy Award yang lain, termasuk Best Picture dan Best Director.

Pelakon-pelakon :

Brie Larson sebagai Ma
Jacob Tremblay sebagai Jack
Sean Bridgers sebagai Old Nick
Wendy Crewson sebagai Talk Show Hostess
Sandy McMaster sebagai Veteran
Matt Gordon sebagai Doug
Amanda Brugel sebagai Officer Parker
Joe Pingue sebagai Officer Grabowski
Joan Allen sebagai Nancy
Zarrin Darnell-Martin sebagai Attending Doctor
Cas Anvar sebagai Dr. Mittal
William H. Macy sebagai Robert
Jee-Yun Lee sebagai News Anchor
Randal Edwards sebagai Lawyer
Justin Mader sebagai FBI Agent

Sinopsis :

Ditahan selama tujuh tahun dalam ruang yang tertutup, seorang wanita (Larson) dan anak lelaki berusia 5 tahun beliau (Tremblay) akhirnya mendapat kebebasan mereka, membolehkan kanak-kanak untuk mengalami dunia luar buat kali pertama.

Filem ni diadaptasi dari novel yang mengisahkan seorang wanita bernama Joy menjadi tahanan seorang lelaki bernama Old Nick yang menculiknya tujuh tahun lalu. Dek sering dirogol, Joy kemudian melahirkan Jack, dua tahun kemudian. Sepanjang tempoh menjadi tahanan, Joy dan Jack tinggal di dalam sebuah bilik kecil. Di dalam bilik itu, mereka berkongsi segala-galanya dan Joy sering melakukan aktiviti mengelakkan anaknya itu bosan. Joy mengingatkan jack bahawa dunia mereka hanya di dalam bilik tersebut dan apa yang terpapar di dalam televisyen adalah fantasi.

Filem ini bagi aku membuka mata sebagai penonton, mengenai bagaimana sifat manusia pada hari ini yang kadang kala kejam dan mementingkan diri. Banyak moral yang diketengahkan dalam filem ini yang boleh diteladani dan dihayati bersama.


Ini Jack, anak Old Nick dengan Joy.

Jack dengan mak dia.

Old Nick yang culik Joy

 Joy suruh anak dia berlakon mati supaya dorang boleh keluar dari bilik tu.

Jack tengok daun buat kali pertama

Nasib baik pakcik tu tegur Jack, kalau tak sekali lagi jack masuk dalam Room tu.

Polis tolong Jack

Masa ni Joy pun dah keluar dari bilik tu.



Jack dan Joy dah tinggalkan bilik tu.

Rating aku : 7.5

Rating IMDB : 8.3 daripada 149,012 penonton

You Might Also Like

1 comment

  1. Belum tengok.. tapi tiba2 berminat..mcm best hehe..

    ReplyDelete

Terima kasih :)

728 x 90

Like us on Facebook

INSTAGRAM